8 Haziran 2013 Cumartesi

Marjinal bir yazı olsun istedim. Sevgilerimle, Çapulcu.

Yorgunum. 7 gündür Gündoğdu'daydım. Eve geldim bugün, öyle kötü hissediyorum ki kendimi orada olamadığım için. Eksiğim sanki. Biber gazı solumuş gibiyim. Bir kaç polis tarafından dövülmüş gibiyim. Eksiğim, eksik bıraktığım için eksiğim.

Ne yalan söyleyeyim 80 darbesine gittim geldim. Bizler o zamanları yaşayan anaların evlatlarıyız. "arkalarda dur" diyen annem, maskesini takıp da geldi her gün yanıma. Sütü, sirkeyi, talcid'i hazırlayıp çantama koydu. Diren dedi, içim yanıyor ama diren. 
Direndim.
Gazlara, eli sopalı ciğeri beş para etmez adamlara ya da "orantısız polise" karşı değil aslında, Ankara'da gözünü kaybeden kardeşimin haberine, Hatay'da, Taksim'de ölen Abdullah'ıma, Mehmet'ime ve faşizmin fiskesinden yaralanan tüm kardeşlerimin haberlerine karşı direndim. 
Yüreğim acıyor. Yalnızca haklarını savunan bunca insana yapılan şiddete hala duyarsız kalabilen insanlar yüzünden yüreğim acıyor!

Bir de "yol ver gidelim taksim'i ezelim" diyen topluluğun olması -halk demiyorum, diyemiyorum- ve buna sözde başbakan'ın kayıtsız kalması ne acıdır! Provokasyona gelmeyin diye günlerdir bir taraflarını yırtan bir adam böylesine ayrımı nasıl bu kadar rahat yapar? Neyin güveni bu?
Cevap gecikmiyor, köpekler korktuğu zaman havlarmış.
Anlıyorum..
Yıllardır bizi bize düşürdü, Kürt dedi, Ermeni dedi, Alevi dedi, Sünni dedi, bizi bizden etti. Nedeni açık. Biliyordu. Biz birleşince neler olacağını biliyordu.
"Biz barıştık.."
Günlerdir insanlar bunu söylüyor; "yaptığın en iyi şeydi rte bizi barıştırdın" 
Tüyleriniz diken diken olmadı mı?

80'lere gittim demiştim size. Sağcılarla solcuların birbirlerini öldürdükleri yıllara. Dili tutulası işkenceler yapıldığı o yıllara. Ben dün bu insanların yan yana yürüdüğüne tanık oldum. 
Ellerim titriyor, ne yalan söyleyeyim. 
Hayatımın bir döneminde nefret ettiğim bu düşünce sistemindeki insanlarla omuz omuza yürüdüm günlerdir. 
Gökkuşağı bayrağı altında toplanan insanları yadırgamayan gözlerle yürüdüm.
Herhangi bir topluluğa üye olmayan insanlarla yürüdüm.
Kürdüyle yürüdüm, Ermenisiyle yürüdüm, alevisiyle yürüdüm, sünnisiyle yürüdüm, seninle yürüdüm, ve seninle, ve seninle.

Velhasıl-ı kelam, sembolü ağaç olacak büyük bir koalisyonun temeli o gün Taksim'de bir avuç kişi tarafından atıldı. Gazladıkça, jopladıkça büyüdü bu hareket. Çığ oldu. İnsanlar evden işe işten eyleme rutinini tutturdu. 
Korkmadı.
Hükümetin esas aracı korkuydu yıllardır, fakat o günden beri Türk halkı ilk defa korkmadı.


Nazım'ın da dediği gibi;
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
Ve bir orman gibi kardeşçesine!


Not: Bir kaç dostum kolun nasıl oldu diye yazıyor. Daha iyi. En azından biber gazı kapsülünün bıraktığı iz gidiyor yavaş yavaş. Onun dışında; direniyoruz işte.
Çok içimden geldi, şunu dinleseniz ya; Bir kırmızı gül dalı şimdi uzakta Okşar yanan alnını Nazım Ustanın

35 yorum:

  1. heyooooo bravo sanaaaa.
    bi de geçmiş olsun.
    :)
    bu konuda bissürü yazı yazdımdı.
    en son dün "hani bi twit atar ya insan bazen" yazmıştım.

    bütün çapulcanlarla çapulnazlara vivaaaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en kısa zamanda okuyacağım o yazıları :)

      Sil
  2. Sizlerle beraber meydanlara çıkanlarımız oldu,çıkamayanlar oturdukları semtlerin caddelerinde, evlerinin pencerelerinde destek verdi. Ne olursa olsun akıl ve vicdan sahibi herkesin aklı ve kalbi sizlerleydi. Günlerdir ne uyku uyundu, ne yemek yendi.Muhteşemsiniz. Allah sizleri korusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah hepimizi bu sistemden ve bu sistemin "insanlarından" korusun.
      Desteğiniz yeter.
      Böyle böyle büyüyeceğiz.

      Sil
  3. çocuklarımıza anlatacağımız şu tarihi günlerde ben de gidip havasını solumak isterdim.Şartlar,sorumluluklar, insanı engelliyor işte.

    yıllar yılı binbir türlü yalan dolan,kara propagandayla insanları korkuttukları,canavar gibi gösterdikleri devrimin,sosyalizmin ne olduğu,insanlara nasıl bir hayat vaadettiği sorusunun cevabını,günlerdir minyatür bir kurtarılmış bölge halinde veren bu yer,bir çok şeyin başlangıcı olacak.
    senin gibi farkındalığı yüksek yürekler bu başlangıcın ilk ve büyük halkası olacaklar...
    Çok yaşayın..


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllardır ötekileştirilerek bastırılan kesimler ve diğerleri olarak ayrıldı hep. 3 5 ağaç ile başladı, sağcısı da geldi solcusu da geldi.
      Eğer ki izlemediysen Redhack'in halk tv yayınını izlemeni tavsiye ediyorum sevgili Bahar.
      Daha çok yaşayasın.

      Sil
  4. Dün akşam iyi ki gitmemişsin. Panayır yeri gibi yapmışlar. Çok kızdım. Bir de işçi partisi falan gelmiş. Ne alaka ? Dedim . O kadar da partiler girmesin bu direnişe denildi. Parti bayraklarını görünce tadım kaçtı. 2 bira içip, balkondan da tencere tava vuramadık iyi mi (!) Diyerekten eve döndüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, İzmir'in eli biralı devrimi.. Herkes bilinçli olacak değildi ya, bazıları sokakta ellerinde birayla dolaşabilmenin doyumsuzluğunu yaşıyor bu günlerde.
      Partilere bazı şeyleri anlatmak zor malum siyasetin getirileri. Neyse ki önceki gün gibi sahne kurup ufak çaplı bir konser verilmedi. İnsanlar (Ankara ve İstanbul'daki) yaralanırken gündoğdu'da oynanması gerçekten sinir bozucuydu. Direniş var, direniş var.

      Sil
  5. Köpekler korktuğu zaman havlarmış dediğine katılmamak elde değil, taksimdekilerin havlamaları hep korkudan, haklısın:) Sandıkta hiçbişeyi değiştiremeyeceklerini anladıkları için, korkudan yollara döküldüler, ama bilir misin 'havlayan köpek ısırmaz':) O sebeple sandıkta değişen olmayacak, havlamaya devam, direnişe devam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız olarak yorum yapıyorsun, taksim'dekiler korkuyor diyorsun. Canım, senin kafan çok karışmış be.

      Sil
  6. Emilia öyle güzel anlatmışsın ki, bende günlerdir sizin yanınızda olmak isterdim. Başka bir şehirde olsam da kalbim sizinleydi, milyonların kalbi sizinleydi. Bu arada çok geçmiş olsun, dikkat et kendine. Kimseye bir şey olmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi, "kimseye bir şey olmasın.."
      Biliyoruz Sevgili Burcu, yanımızdaydınız..

      Sil
  7. En büyük protesto seçimde de gösterilmeli. Çünkü demokraside her oy zehirli biber gazına birer panzehirdir. Yaşanan olaylardan ders alınmalı. İnşallah barışçıl bir ufuk belirmiştir. Çünkü hepimiz insanlık ailesindeniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalavereyle iktidar olan bir partiden bahsediyoruz. Sandıkta ne kadar demokratik olunacağı ortada maalesef. Kim bilir hangi yol kenarında oy pusulaları çıkar bu sefer.
      Allah diyorum, sonumuzu hayır etsin.

      Sil
  8. senin gibi entellektüelitesi yüksek duyarlı gençler sayesinde ülkem hakettiği kardeşçe yaşayabileceği , özgürce konuşabileceğe günlere ulaşacak
    ümidim bu yönde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Çocuklar inanın inanın çocuklar, güzel günler göreceğiz güneşli günler"
      Hepimizin ümidi bu yönde, en büyük dileğimiz bu Sevgili Tülay.

      Sil
  9. Gecmis olsun Emilia...
    yuregine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol sevgili lethe, dilerim istediğimiz gibi bitecek, geçecek..

      Sil
  10. Bu ülkeyi yedirmeyiz kimseye
    gerekirse çapulcu , ayyaş , tinerci oluruz
    bir ölürüz bin doğarız
    yine de yedirmeyiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu olaylar bitsin, hak edenlere gerekli sıfatları geri vereceğiz zaten.
      Diren Türkiye!

      Sil
  11. "80 darbesine gittim geldim. Bizler o zamanları yaşayan anaların evlatlarıyız. "arkalarda dur" diyen annem, maskesini takıp da geldi her gün yanıma. Sütü, sirkeyi, talcid'i hazırlayıp çantama koydu. Diren dedi, içim yanıyor ama diren."

    yüreğinden öptüm anacığını...

    YanıtlaSil
  12. bloga da yazmıştım. içerisinde dikta ve polis olan bir şeyin iyi olma şansı yok. hiç sevmiyordum bu tarz şeyleri yazmayı da okumayı da ama durum farklı.

    benim biber gazıyla ilk tanışmam da eskiye dayanıyor ama kapsül konusunda pek fikrim yok. tribünsel konularda o kadar acımasız olmuyorlardı. umarım kalıcı bir şey bırakmamıştır.

    YanıtlaSil
  13. Güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Daha önce buraya gelmiş miydim hatırlamıyorum; ama ben bugün iyi bir blog keşfettim. Artık buralardayım. Kolay gelsin.
    Belirtmeden de geçmeyeyim şu cümle yazının genel anlamını düşününce ayrı bir güzeldi:
    "Eksiğim, eksik bıraktığım için eksiğim."

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil